Προσωπικό ιστολόγιο
Vassilios Kiosses Copyright. Από το Blogger.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Μαριέττα Φαφούτη: Ταυτίζομαι με όλα τα τραγούδια



Αιθέρια και αισιόδοξη, ακριβώς όπως η φωνή και η μουσική της, η Μαριέττα Φαφούτη, μίλησε στους “Ορίζοντες” λίγο πριν την εμφάνισή της στο 35ο RiverPartyστο Νεστόριο. Την Παρασκευή 2 Αυγούστου θα ανέβει στη σκηνή του μεγαλύτερου μουσικού φεστιβάλ της χώρας, η δημοφιλής τραγουδίστρια και συνθέτρια, την ίδια μέρα που θα φιλοξενηθούν ο Μάριος Φραγκούλης, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, καθώς και πολλοί ακόμη καλλιτέχνες. Μια εμφάνιση που όπως μας είπε η ίδια περιμένει με αγωνία, καθώς οι μαρτυρίες συναδέλφων της, της μίλησαν για αξέχαστες στιγμές. Την πετύχαμε στο στούντιο, να ηχογραφεί. Όχι για τον προσωπικό της δίσκο. Για αυτόν μας είπε πως προς το παρόν υπάρχει πολύ υλικό διαθέσιμο.


Δεν είναι μια τραγουδίστρια που ερμηνεύει, είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Η Μαριέττα Φαφούτη γράφει μουσική για ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές παραγωγές, διαφημίσεις, θεατρικές παραστάσεις, μιούζικαλ και video games. Το φθινόπωρο του 2010 κυκλοφόρησε ο πρώτος της προσωπικός δίσκος, «Try A Little Romance», από την Inner Ear. Ενάμιση χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε και ο δεύτερος δίσκος της «Homemade Joy» από την InnerEarεπίσης. Δύο δισκογραφικές δουλειές με πολλαπλές αναγνώσεις. Μια προτροπή και μια συνταγή. Και τα δύο να προκύπτουν από μια αστείρευτη πηγή αισιοδοξίας, η οποία αναβλύζει όλο και περισσότερο. Μας μίλησε για τη δουλειά της, το τραγούδι- ξόρκι kookoobadi, την εμφάνισή της στο RiverPartyαλλά και για τις διαστάσεις της μουσικής.

Τι είναι αυτό που σε ιντριγκάρει περισσότερο; Να γράφεις μουσική για σένα ή για την τηλεόραση και για τρίτους;
Από τη μία όταν κάθεσαι να γράφεις για δισκογραφία, για την πάρτι σου, είναι πάρα πολύ ωραία γιατί είσαι ελεύθερος να γράψεις ό,τι θέλεις. Από την άλλη όμως, η εικόνα είτε είναι διαφήμιση, θέατρο, κινηματογράφος ή οτιδήποτε άλλο, σε βάζει σε μια διαδικασία να γράψεις μουσική που δεν θα έγραφες υπό άλλες συνθήκες. Έτσι ανακαλύπτεις τον εαυτό σου ξανά και ξανά. Εμένα αυτό μου δίνει τεράστια χαρά, καθώς κάνω πράγματα που δεν θα τα έκανα ποτέ. Πρόκειται για μια αφορμή να γράψεις νέα πράγματα.
Τι είναι τελικά το kookoobadi; Ποιο είναι αυτό το ξόρκι, που κατέκλεισε τα ραδιόφωνα και σε εκτόξευσε;
Δεν είναι άγνωστο ξόρκι. Ουσιαστικά συμβολίζει τη δύναμη που έχουμε όλοι οι άνθρωποι να σκεφτόμαστε θετικά και να παίρνουμε απόφαση να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Είναι η δύναμη που έχουμε όλοι οι άνθρωποι να κάνουμε μια νέα αρχή.
Βλέποντας τη δισκογραφία σου και ακούγοντας τα τραγούδια σου, φαίνεται ξεκάθαρα μια τάση που υπάρχει να μεταδόσεις μια αισιοδοξία. «TryaLittleRomance» ο ένας δίσκος και «HomemadeJoy» ο δεύτερος, αναρωτιέμαι αν ταυτίζονται με σένα ή αν απλά προέκυψαν.
Όλα ταυτίζονται. Δεν είναι βιωματικά, αλλά ταυτίζονται. Σε έναν πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αντιπροσωπεύουν αυτό που είμαι.
Είσαι άνθρωπος με αισιοδοξία, με σιγουριά, με όλο αυτό που περιγράφει η μουσική σου;
Από αισιοδοξία άλλο τίποτα! Δόξα τω Θεώ από αυτή έχουμε μπόλικη.
Δύο προσωπικές δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό σου, ετοιμάζεται η τρίτη;
Έχουμε άπειρο υλικό για την τρίτη δουλειά. Έχουμε βρει και ποιο τραγούδι θα είναι single. Ετοιμαζόμαστε να ηχογραφήσουμε για να βγει το singleγύρω στον Οκτώβριο και υπολογίζουμε γύρω στο Γενάρη να βγει το άλμπουμ. Η παραγωγή θα είναι πάλι του Θοδωρή Ζευκιλή.
Πρώτη φορά στο RiverParty.
Πρώτη και δεν μπορείς να φανταστείς πόσο το περιμένω…
Είναι ένα φεστιβάλ με απαιτητικό κοινό λόγω της μακράς ιστορίας του. Τι έχεις ακούσει εσύ;
Τα καλύτερα έχω ακούσει. Με όσους ανθρώπους έχω μιλήσει που έχουν έρθει στην Καστοριά, μου έχουν πει πως πέρασαν στιγμές που συγκαταλέγονται στις καλύτερες της ζωής τους. Και είναι βαρύ να το πεις, αλλά το έχω ακούσει από πολλούς αυτό, και είναι τρομερό.
Τι θα ακούσουμε από σένα, εκτός από δικά σου κομμάτια;
Γνωστές και άγνωστες διασκευές. Από το BangBangμέχρι το DowninMexico. Έχουμε πειράξει και κάποια άλλα κομμάτια αλλά δεν θα τα αποκαλύψουμε και όλα.
Πριν λίγες μέρες έκανες μια εμφάνιση στον κήπο του Μεγάρου.
Ναι, ήταν υπέροχα, πολύ όμορφη συναυλία. Ήταν απίστευτα συγκινητική η ανταπόκριση του κοινού.
Έχεις ξεχωρίσει κάποιες στιγμές τις πορείας σου μέχρι τώρα;
Δεν έχει γίνει τίποτα εξωπραγματικό. Τα πράγματα στη ζωή μου είναι πολύ νορμάλ. Σκέφτομαι όμως πολλές στιγμές με τη μπάντα. Εμφανίσεις στα Τρίκαλα, στη Θεσσαλονίκη που ήταν από τις καλύτερες που έχουμε κάνει. Εννοείται η εμφάνιση στον κήπο του Μεγάρου. Αυτό όμως που με συγκινεί κάθε φορά είναι οι σχέσεις μου με τους ανθρώπους μέσα στη μουσική και όχι αν έχει πάει καλά ο δίσκος ή όχι. Αυτό που προκύπτει από τις επαφές με τους ανθρώπους. Νιώθω πολύ όμορφα για αυτά που έχουμε κάνει. Νομίζω πως είναι ειλικρινή και αξιοπρεπή.
Είναι θεραπευτική η μουσική;
Η θεραπεία μπορεί να έρθει μέσα από πιο ουσιαστικούς τρόπους. Η μουσική είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο, μπορεί να σε κάνει να χαρείς, να γλυκάνει την καρδούλα σου για κάποιες στιγμές, αλλά δεν πιστεύω πως είναι ικανή να φέρει την αλλαγή που φέρνει η προσωπική προσπάθεια. Μπορείς να πάρεις χαρά και δύναμη μέχρι έναν βαθμό, αλλά από κει και πέρα χωρίς προσωπική προσπάθεια δεν πιστεύω ότι αρκεί από μόνη της η μουσική.
Σαν να λες πως η δύναμη πρέπει να προκύπτει εκ των έσω και όχι από μια εξωτερική πηγή;
Ακριβώς. Είναι ένας εύκολος τρόπος να καλύψεις συναισθηματικές τρυπούλες της καρδιάς σου, τις απαλύνεις. Αλλά από κει και πέρα για να αλλάξεις πράγματα στον εαυτό σου και να ξεπεράσεις καταστάσεις, χρειάζεται λίγη εσωτερική δουλειά.

Ραντεβού στο ποτάμι

Αν και τηλεφωνική η συνάντηση, η φιλοξενία της ήταν κάτι παραπάνω από διευκολυντική. Τόσο που αισθάνθηκα σαν να μιλάω σε μια φίλη. Από αυτούς τους φίλους που καμαρώνεις όταν έχεις, όχι μόνο επειδή είναι πολυτάλαντοι, αλλά επειδή είναι ικανοί να σου δείξουν τον ήλιο και να σου πουν πως μπορείς να πετάξεις παραμερίζοντας τον φόβο. Θα τα πούμε στο ποτάμι…
Βασίλης Κιοσσές



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Blogger news

Blogroll

About